Απομακρυσμένη Διαχείριση

Η διαχείριση συσκευών μέσω ασύρματων δικτύων είναι ένας ταχεία αναπτυσσόμενος κλάδος της τεχνολογίας με πολλές εφαρμογές στην καθημερινή χρήση των οικιακών αλλά βιομηχανικών συσκευών.
Η ανάγκη για ορθολογική διαχείριση της ενέργειας γίνεται όλο και επιτακτικότερη ενώ ταυτόχρονα όλο και περισσότερες συσκευές ενσωματώνουν χαρακτηριστικά απομακρυσμένου ελέγχου των λειτουργιών τους από τον χρήστη.
Μεγάλο μερίδιο στην τεχνολογία αυτή καταλαμβάνουν και οι συσκευές με έλεγχο μέσω wifi, μια τεχνολογία γνωστή και ως Internet of Things (IoT).

Ο έλεγχος των συσκευών αφορά στο πότε και στο πως θα λειτουργήσουν, κάτι που είναι σημαντικό όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας εάν πρόκειται για ενεργοβόρες συσκευές όπως είναι το ηλεκτρικό θερμοσίφωνο , η θέρμανση ή ακόμη και ο φωτισμός.
Ο χρήστης μπορεί να ρυθμίζει τις παραμέτρους λειτουργίας (ώρες λειτουργίας, θερμοκρασίες κτλ) μέσω του κινητού ή του υπολογιστή. Επίσης μπορεί να ομαδοποιεί τις συσκευές σύμφωνα με τις ανάγκες του και να διαμορφώνει σενάρια λειτουργίας για διαφορετικές περιστάσεις.
Ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα ειδοποίησης του χρήστη μέσω της εφαρμογής στην περίπτωση που έχουμε ανεπιθύμητες τιμές , κάτι που είναι σημαντικό στις περιπτώσεις που ελέγχουμε την ασφάλεια του χώρου ή και τη σωστή λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης, ύδρευσης κτλ.