Συχνές ερωτήσεις

Τι είδους αυτόνομη θέρμανση να επιλέξω;

   Η επιλογή του τρόπου θέρμανσης – ειδικά στην περίπτωση διαμερίσματος σε πολυκατοικία-  περιορίζεται σε λύσεις που δεν επηρεάζουν ή δεν έρχονται σε αντίθεση με τον ΓΟΚ ή και τον κανονισμό της πολυκατοικίας.

  Ετσι λοιπόν οι διαθέσιμες λύσεις, αν εξαιρέσουμε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές θερμάστρες, περιορίζονται στο λέβητα φυσικού αερίου και στις αντλίες θερμότητας.  Οπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα είναι οι πλέον αποδοτικότεροι τρόποι για τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης αλλά και για τον κλιματισμό (με τις αντλίες θερμότητας) του διαμερίσματος. 

Αντλία Θερμότητας
27%
Φυσικό Αέριο
33%
Πετρέλαιο
46%
Ηλεκτρική Θερμάστρα
100%

Τι είναι η θερμιδομέτρηση;

 Οι θερμίδες και για την ακρίβεια οι χιλιοθερμίδες ανά ώρα (kcal/h) είναι μονάδες μέτρησης της ισχύος, και στην περίπτωσή μας είναι το ποσόν της ενέργειας που καταναλώνει ένα σύστημα θέρμανσης ανά ώρα. Σε ένα κτίριο με περισσότερους του ενός καταναλωτές και προκειμένου να γνωρίζουμε ακριβώς την κατανάλωση του καθενός, τοποθετούμε τα κατάλληλα όργανα μέτρησης, τους θερμιδομετρητές, για να είναι εφικτή ή κατανομή δαπανών θέρμανσης. Οι θερμιδομετρητές θεωρούνται ο μόνος αξιόπιστος τρόπος κατανομής δαπανών σε μια πολυκατοικία, συγκρότημα κτιρίων κτλ.

Τα συνηθέστερα είδη θερμιδομετρητών είναι οι κεντρικοί , που τοποθετούνται στην κεντρική παροχή του διαμερίσματος, και οι θερμιδομετρητές θερμαντικών σωμάτων, που τοποθετούνται στα σώματα καλοριφέρ.

Οι θερμιδομετρητές είναι ένας τρόπος αυτονόμησης της κεντρικής θέρμανσης, αφού ο κάθε ενοικος μπορεί να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του χώρου του και να χρεώνεται για όση θέρμανση ακριβώς “κατανάλωσε”.

Πως θα μειώσω τις δαπάνες θέρμανσης;

Τα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας έχουν σαν σκοπό να μειώνουν ή και να εξαλείφουν τα ποσά ενέργειας που δεν είναι ωφέλιμα για τον χρήστη.

  Για παράδειγμα, αν μια θερμοκρασία χώρου 20°C μας προσφέρει θερμική άνεση, τότε κάθε μεγαλύτερη θερμοκρασία μεταφράζεται σε ποσά θερμότητας που απαιτούν πολλαπλάσια κατανάλωση ενέργειας.

  Χαρακτηριστικό είναι ότι για κάθε επιπλέον βαθμό κελσίου μέσα στο χώρο μας απαιτείται 6% περισσότερη κατανάλωση καυσίμου στο λέβητα!

Είναι φανερό ότι η εξοικονόμηση καυσίμου είναι στην ουσία ή ορθολογική χρήση ενέργειας έτσι ώστε να παίρνουμε το μέγιστο όφελος με τις μικρότερες απώλειες.